Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pivovar Cvikov – restaurace, skvělé pivo, aktuální akce

Pivovar Cvikov je situovaný v malebné krajině Lužických hor, které najdete na severu České republiky. Zdejší piva jsou odrazem zdejší hornaté krajiny.

Historie pivovar Cvikov

Dějiny vaření piva v Pivovaru Cvikov sahají až do roku 1560, kdy byla uprostřed cvikovského náměstí postavena budova pivovaru. Až v druhé polovině devatenáctého století byla výroba piva přesunuta na parcelu pod Zeleným vrchem, kde pivovar stojí až do současné doby.

Nádherné prostředí pivovaru Cvikov

Po časech slávy, úspěchů a poté ničivých propadů byl pivovar definitivně uzavřen v roce 1968. Prostory, které voněly sladem, se proměnily na pěstírnu žampionů a garáže nákladních vozů.

Pivovar Cvikov byl znovu otevřený v roce 2014

Znovuotevření cvikovského pivovaru

V roce 2013 zakoupil Pivovar Cvikov nový majitel, který opravil celý pivovar včetně přilehlých budov. V roce 2014 se zde čepovalo první pivo, což byl spodně kvašený světlý ležák s názvem Klíč.

Tento pěkný název vznikl ve spojitosti se zdejší hornatou krajinou, neboť Klíč je kopec atypického tvaru v blízkosti pivovaru.

Ke Klíči pak velmi rychle přibyla další skvělá piva, takže na konci listopadu roku 2014 mohl být pivovar slavnostně otevřen. Měsíc poté byla otevřena i restaurace Sladovna.

Nádvoří rekonstruovaného pivovaru Cvikov

Současná produkce piva

  • Pokud do Cvikova zavítáte v současné době, tak si zde můžete objednat dvanácti stupňové pivo Klíč, které má poctivou zlatou až jantarovou barvu.
  • Dále si zde můžete vychutnat jedenáctistupňové pivo Hvozd nebo desetistupňové pivo Luž.
  • Pro všechny příznivce lehčího piva pak doporučuji vyzkoušet osmistupňové pivečko Sklář, které je vyráběné z poctivého moravského sladu a českého granulovaného chmele.
  • Pro pivní gurmány pak doporučuji výjimečné pivo s názvem Sváteční polotmavý ležák, což je třináctistupňové pivo vařené ze tří druhů sladů: plzeňského, bavorského a karamelového.

Restaurace Sladovna

Restaurace Sladovna sází na osvědčená česká jídla, která jsou uvařená podle místních receptů. Za všechny jmenujme pivovarský hovězí guláš s houskovým knedlíkem.

Technické zázemí pivovaru je opravdová věda

Do pivovaru na komentovanou prohlídku

Pivovar Cvikov nabízí všem návštěvníkům a turistům možnost komentované prohlídky pivovaru, která vám přiblíží tajemství výrobního procesu zdejšího hořkého zlatavého moku.

Prohlídka je okořeněna poctivým odborným výkladem. Ta trvá zhruba 60 minut a návštěvník při ní navštíví nejenom stávající výrobny, ale rovněž původní sklepní prostory pivovaru.

Sládek pivovaru má opravdu krásnou práci

Vstupné a otevírací doba pivovar Cvikov

Komentovaná prohlídka je určena pro skupiny po deseti osobách nebo i více. Probíhá hlavně ve všední pracovní dny mezi 8 a 16 hodinou.

Cena prohlídky stojí 50 korun za osobu nebo 70 korun za osobu včetně lákavé ochutnávky poctivých ležáků přímo z nerezového tanku.

Pivovarská restaurace pivovaru Cvikov

Pivovar Cvikov závěr

Obnova pivovaru Cvikov se opravdu extrémně povedla. Je radost se na něj podívat, protože je to opravdu takový typický historický pivovar, jak ho známe třeba s Postřižin (poznámka: ten originální z filmu je pivovar Dalešice). Cvikov je krásný z venku i zevnitř. Restaurace je také skvělá a prohlídky jsou velmi poučné. Návštěvu vám tak rádi doporučíme!

Diskuze ke článku