Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lom Kosov u Berouna – Koupání, zkameněliny a co raci?

Lom Kosov se nachází zhruba 3,5 kilometrů od vlakového nádraží v Berouně. Jedná se o opuštěný lom, který je tvořený několika etáži a krásným modrým jezírkem na dně.

Lom Kosov se představuje

Lom Kosov se nachází v nadmořské výšce 317 metrů nad mořem. Maximální hloubka jezírka je 6 metrů.

Pohled na krásný lom Kosov

Jak se k lomu dostat?

  1. Pokud pojedete od Prahy, tak jeďte po dálnici D5 a sjeďte v Berouně na exitu číslo 18, pak odbočte doleva.
  2. Dále pojedete mostem přes koleje a na křižovatce odbočíte doprava nahoru. Stoupákem nahoru dojedete až k obci Jarov.
  3. Tam stojí velká rohová budova, před kterou se dáte doprava a pojedete až na polní cestu. Ta vás dovede až k pevné překážce, takže vám nezbývá než zastavit a dále už jít pěšky.

Voda je tady opravdu průzračná

Vápec dává vodě nádhernou azurovou barvu

Areál je pod správou Velkolomu

Majitelem lomu Kosov je v současné době Velkolom Čertovy schody, a.s. Ten vlastní nejenom lom Kosov, ale i lom Čertovy schody, který se nachází o několik kilometrů dále.

Koupání v lomu je na vlastní nebezpečí

Zajímavá fauna

V horních patrech lomu jsou k vidění vápence. V okolí jezera pak narazíte na břidlici.

Bedlivý pozorovatel pak může uvidět hlavonožce nebo další mořskou faunu, která je ovšem zkamenělá. Jedná se o jedno z nejlepších nalezišť Barrandienských zkamenělin.

Koupání je tady opravdu zážitek

Občerstvení po cestě k lomu

U nádraží v Berouně najdete příjemný rodinný pivovar Berounský medvěd, kde si můžete nechat pivní mok natočit do pet láhve a pivo si pak v klidu vypít po koupání v lomu.

Na cestě zpět si pak zde můžete dát něco dobrého k snědku. Vaše děti zde ocení pozoruhodnou výstavu vojenské techniky, která je situovaná na dvoře pivovaru.

Kolem není žádné návštěvnické zázemí

Lom Kosov vypadá, jako by ani nebyl v Česku

Možnosti koupání

Voda v lomu je průzračná a čistá. Plavání je zde na vlastní nebezpečí, což však nikdo nerespektuje. Vodní plocha není extrémně velká, nicméně k rekreačnímu plavání je dostačující.

V průzračné vodě našli domov i racci

Přístup do vody není ideální, ale najde se zde hodně míst, kde se do vody dostanete bez velkých obtíží. V okolí jezírka je pouze několik osamocených stromů, takže zde nepočítejte s žádným velkým blahodárným stínem.

Názory návštěvníků

Většina návštěvníků lomu si pochvaluje čistou vodu. Problémem však je nekultivované prostředí kolem jezera, neboť okolí lomu nikdo neuklízí a povalují se zde plasty a odpadky. Kdo má však adrenalinové koupání na vlastní nebezpečí v oblibě, ten si zde rozhodně přijde na své.

Lom Kosov je i oblíbeným cílem potápěčů

Na dně se dá nalézl lecos

Zajímavosti v okolí lomu

Nedaleko lomu se nachází Koněpruské jeskyně, která jsou celoročně přístupné veřejnosti. Prohlídka jeskyně trvá s průvodcem zhruba 60 minut a celková délka trasy je 620 metrů.

Lom Kosov závěr

Lom Kosov je krásné místo v unikátní krajině. Kolem lomu sice chybí veškeré zázemí pro návštěvníky, a i samotné koupání je jenom na vlastní nebezpečí. Přesto návštěva lomu Kosov stojí maximálně za to. Nádherná průzračná voda v kombinaci s jinou nepůvodní krajinou kolem lomu prostě stojí za to.

Diskuze ke článku