
Pivovar Bernard se nachází ve městě Humpolec, který je situován v okrese Pelhřimov v kraji Vysočina. Podnik s rodinou tradicí stojí na ulici 5. května 1.
Pivovar Bernard se představuje
Majitelé pivovaru Bernard jsou Stanislav Bernard a Josef Vávra. Základem zdejšího piva je velmi čistá voda, kterou pivovar získává z vlastního vrtu a speciální recept, který je specifický pouze pro pivovar Bernard.
Další přidanou hodnotu pivovaru jsou zaměstnanci pivovaru, kteří neustále usilují o nejvyšší možnou kvalitu piva a budování dobrého jména značky.
A toto opravdu není marketingový žvást. Stačí se podívat do regálu v supermarketu, kde jsou piva Bernard hodně jiná a specifická. Často mají i hezčí láhve.
Novodobá historie pivovaru
Vše začalo roku 1991, kdy pánové Bernard, Vávra a Šmejkal vydražili v malé privatizaci zkrachovalý humpolecký pivovar.
První roky byly pro firmy velmi náročné, ale postupem času se pivovar vypracoval mezi nejlepší české pivovary.
Od roku 2001 je strategickým partnerem firmy pivovar Duvel Moortgat z Belgického království.
Další mezník v dějinách firmy je rok 2009, kdy pivovaru poprvé překročil magickou hranici 200 tisíc hektolitrů alkoholického a nealkoholického piva.
Co se v pivovaru Bernard vaří?
V pivovaru Bernard se vaří různá alkoholická i nealkoholická piva.
- Z alkoholických piv bych doporučoval vyzkoušet kvasnicovou desítku Bernard, která má lahodnou kvasnicovou chuť. Pivo má příjemnou hořkost a navíc výrazný říz okořeněný jemnou chmelovou vůní.
- Dále určitě vyzkoušejte speciální jedenáctistupňový ležák, který velmi dobře kombinuje hořkost žateckého chmele s chmelem vypěstovaným nedaleko Humpolce.
- Z nealkoholických piv pak navrhuji dát si vychlazené pivo BERNARD s čistou hlavou Free, což je skvělé nealko pivo, jehož chuť je tak blízko pivnímu moku alkoholickému, že jej od něj málem nerozeznáte.
Návštěvnické centrum
V průběhu roku 2021 bude otevřené zbrusu nové návštěvnické centrum pivovaru Bernard. Součástí centra bude recepce, obchod, expozice, kinosál, pivnice a pivovarská restaurace.
To vše ve 4 patrech jedné moderní budovy. V jedné budově se tak o pivu Bernard nejenom něco dozvíte, ale zároveň ho vyzkoušíte a ještě si k němu můžete dát dobrý oběd nebo večeři.
Zajímavosti pivovaru
Na závěr ještě jedna zajímavost, která se týká výroby zdejšího skvělého a poctivého českého piva.
Zdejší pivo se po vyrobení nepasterizuje při teplotě okolo 80 stupňů Celsia, ale prochází náročnější a obtížnější mikrofiltrací, kdy se za studena na speciálních vyrobených filtrech zadržují všechny mikroorganismy.
Z toho důvodu je pivo Bernard chutnější a zdravější.
Pivovar Bernard závěr
Pivovar Bernard je takový český klenot. Pro mě je to vlastně i takový symbol, toho co se povedlo po revoluci udělat dobře. Stanislav Bernard dokázal nejenom vzkřísit upadající pivovar, ale on ho pozvedl mezi jeden z nejlepší v regionu. Ať už je to originalitou jeho piv, poctivou výrobou anebo službou pro návštěvníky.
Prohlídka pivovaru Bernard je opravdu velmi zajímavá a my vám ji můžeme od srdce jenom doporučit.