Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

El Alamein: Město, kterým kráčela historie je teď oblíbené na dovolené

El Alamein je malé pobřežní město v Egyptě, které se nachází na severozápadním pobřeží země u Středozemního moře, zhruba 106 kilometrů západně od Alexandrie.

El Alamein je známý kvůli roli, kterou sehrál v druhé světové válce, tak pro své krásné pláže a moderní turistickou infrastrukturu. Se stálou populací okolo 7 000 obyvatel je El Alamein velmi malým a klidným egyptským městečkem.

Moderní El Alamein se rychle rozvíjí

Po roce 2010 tady vyrostlo mnoho moderních hotelů a vilek, které lákají turisty z celého světa i nejmovitější obyvatele rušné Káhiry. Vyrostli zde kvalitní hotely západních značek stejně jako celé nové čtvrti obklopené umělými lagunami, které jsou podobné například těm v Dubaji.

Dovolené v El Alameinu nabízí i mnoho českých cestovních kanceláří, i když v katalogu často letovisko najdete pod Marsa Matrouh (vzdálené cca 187 km).

Vstup na hřbitov italské armády

Historie El Alameinu

El Alamein získalo své místo v dějinách především díky dvěma významným bitvám během druhé světové války, které se zde odehrály v roce 1942. Tyto bitvy byly klíčové pro britské síly pod vedením generála Bernarda Montgomeryho, které zde zastavily postup německých a italských sil pod velením Erwin Rommela.

Dnes je toto místo domovem několika válečných hřbitovů a muzeí, která připomínají tyto události.

Moderní hotely a skvěle vybavené vilky, to je nový El Alamerin

Muzea a památníky

El Alamein War Museum: Toto muzeum nabízí rozsáhlou sbírku zbraní, vozidel, uniforem a dalších artefaktů z druhé světové války. Návštěvníci se zde mohou dozvědět více o strategii a průběhu bitvy, která změnila průběh války v Africe.

Válečné hřbitovy: V oblasti El Alamein se nachází několik válečných hřbitovů, včetně britského, německého a italského hřbitova. Tyto hřbitovy jsou pečlivě udržované a nabízejí tiché místo k zamyšlení a vzpomínce na padlé vojáky.

Vojenské památníky a muzea jsou tady na každém kroku

Pláže a dovolená v El Alameinu

Kromě historického významu je Alamein také vyhledávaným turistickým letoviskem díky svým nádherným plážím s bílým pískem a průzračně modrým mořem. Moderní resorty a hotely nabízejí luxusní ubytování, vodní sporty a další rekreační aktivity.

Marassi Resort: Tento luxusní resort je jedním z nejoblíbenějších v oblasti a nabízí vše od golfových hřišť, lázní až po různé restaurace a obchody. Je ideálním místem pro ty, kteří hledají kombinaci odpočinku a aktivního vyžití.

Pevnost El Alamein - tady se vystřídal Romel i Montgomery

Doprava do Alameinu

El Alamein je snadno dostupný díky blízkosti mezinárodního letiště v Alexandrii, odkud se dá do města dostat autem za méně než 2 hodiny. Město je také dobře spojeno silniční sítí s Káhirou a dalšími významnými městy v regionu.

Zajímavosti města

Nový El Alamein City: Vláda Egypta investovala do výstavby moderního města Alamein, které má být novým administrativním a turistickým centrem. Tento projekt zahrnuje výstavbu výškových budov, obchodních center a moderní infrastruktury, což má přilákat ještě více turistů a investorů do oblasti.

Hřbitovy z druhé světové války jsou tady opravdu obrovské až nekonečné

Pobřežní aktivity: Návštěvníci mohou využít široké nabídky vodních sportů, jako je potápění, šnorchlování, windsurfing nebo jízda na vodním skútru. Moře u El Alamein je známé svou čistotou a bohatým podmořským životem, což z něj dělá ideální místo pro milovníky mořských aktivit.

Závěr: Proč zvolit El Alamein?

Turisté navštěvují Alamein z různých důvodů. Někteří sem přijíždějí kvůli historickým památkám a muzeím, které připomínají klíčové bitvy druhé světové války.

Jiní sem míří za krásnými plážemi a luxusními resorty, které nabízejí prvotřídní služby a širokou škálu rekreačních aktivit.

Díky kombinaci historického významu a moderní turistické infrastruktury je El Alamein jedinečnou destinací, která má co nabídnout téměř každému návštěvníkovi.

A nezapomínejme na zdejší skvělé podnebí, které je teplé, ale bez větších teplotních extrémů.

Diskuze ke článku