Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jelení Hora průvodce městech a jeho zajímavostmi

Jelení Hora je historické polské město, které najdete v jihozápadní části Polska. Město je součástí Dolnoslezského vojvodství a v současné době má okolo 80 000 obyvatel.

Je to centrum polské části Krkonoš, do kterého je to sem pouhých 30 km z Harrachova. Jelení Hora je skvělé místo pro výlet i město, kde můžete výhodně nakoupit.

Historie města Jelení Hora

Město založil podle staré legendy piastovský kníže Boleslav Křivoústý. Stalo se tak při lovu zvěře. Boleslav tehdy skolil statného jelena a když se z vrcholu kopce rozhlížel po okolí, místo mu natolik padlo do oka, že na úpatí hory založil město, které pojmenoval na památku po svém hodnotném úlovku – Jelenia Góra.

Jelen je samozřejmě symbolem města

Informační tabule v češtině

Město se může pochlubit krásným a zachovalým historickým jádrem. Na malé rozloze je velké množství historických památek.

Všechny památky jsou přístupné po celý rok, ty nejvýznamnější pamětihodnosti propojuje Jelenohorská městská trasa, která je ověnčená informačními tabulemi, které mají také českou mutaci. V historických uličkách města se dá chodit celý den.

Centrum města Jelení Hora

Jelení Hora je centrem polské strany Krkonoš

Středověké jádro města

Město v minulosti obklopovaly mohutné středověké hradby. Bylo zde třicet šest bašt a městských věží. Z toho vše se dochoval je velmi malý zlomek, přesto zde některé bašty stojí. Jedná taková stojí naproti věži.

Hlavní náměstí je lemované krásnými historickými domy s podloubím

Radniční náměstí

Nejkrásnějším místem ve městě je však Radniční náměstí, které je lemované nádherným podloubím. Náměstí s šachovnicovým půdorysem vévodí radnice, která je spojená průchodem s dalšími sedmi honosnými a přepychovými měšťanskými domy.

Mají tady krásné a moderní Krkonošské muzeum

Krásné katolické chrámy

V okolí Radničního náměstí se nachází několik zajímavých chrámů, z nichž nejkrásnější je chrám Povýšení sv. Kříže, která má nádherný interiér. Kolem hlavní lodě jsou tři patry s balkony.

Celková kapacita kostela je neuvěřitelných 7000 míst. Zajímavostí kostela je také galerie, kde jsou umístěné desky s biblickými citáty. Kostel byl postaven podle chrámu ve švédském Stockholmu.

V okolí kostela je park, kde můžete vidět zajímavý soubor náhrobních kaplí.

Restaurace a kavárny

Město je čisté a působí sympaticky. Je zde mnoho opravených historických domů, které mají různé architektonické styly. V suterénech mnoha měšťanských domů jsou malebné kavárny, ve kterých se můžete posadit a dát si kávu s nějakým dobrým zákuskem.

Centrum polské Jelení Hory

Okolí Jelení Hory

Kousíček od Jelení Hory je kraj, kterému se říká Údolí zámků. Je to okouzlující krajina, která je plná krásných zámků a malebných parků. Na velmi malém území jsou zde k vidění více než tři desítky romantických zámků. Za všechny jmenujme královský zámek Myslakowice či zámek Karpniky nebo zámek s krásnou střechou Staniszów.

Nejenom jelen zdobí Jeleni Góru

Jelení Hora závěrečné shrnutí

Město Jelení Hora je opravdu krásné město. Hezky udržované a upravené městečko je centrem polské části Krkonoš. Možná vás i překvapí, jak moc velké je třeba i ve srovnání s českým Vrchlabím, které má jenom kolem 12.000 obyvatel.

Jelení Hora může nabídnout památky, přírodu i další zajímavá místa. Stejně tak skvělé restaurace, kavárny a cukrárny.

Jelení Hora je také oblíbeným místech výhodných nákupů. Není to sem daleko a naleznete tady všechny známé obchody jako Biedronka, Auchan nebo Kaufland. Pokud se ocitnete někde poblíž Harrachova, tak se sem určitě vydejte na výlet. Nebo z vlastní zkušenosti mohu rovnou doporučit – ubytujte se rovnou na polské straně.

Diskuze ke článku