Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rozhledna Bismarck u Chebu vás dostane

Rozhlednu Bismarck najdete v okrese Cheb v Karlovarském kraji. Je to velmi zajímavá kamenná historická rozhledna, která nabídne perfektní cíl výletu.

Rozhledna Bismarck se představuje

Rozhledna Bismarck je jednou ze tří českých vyhlídkových věží, které se v minulosti s velkou pompou stavěly k poctě německého kancléře Otto von Bismarcka.

Tato věž stojí na Zelené hoře u Chebu a byla slavnostně otevřena v roce 1909. V době komunismu však patřila k tajnostem Železné opony, neboť stála v hraničním pásmu, který byl zakázaný.

Nádherný výhled z rozhledny Bismarck

Historie rozhledny

Vyhlídkovou věž postavili zdejší němečtí uvědomělí vlastenci z Chebského okrašlovacího sdružení jako vlastní projev obdivu k tehdejšímu kultu tzv. Bismarckových věží a sloupů.

Těch bylo celkem postaveno v různých částech Německa i světa velmi mnoho, odborníci dokonce napočítali 270 takových staveb. V České republice jsou Bismarckovy rozhledny kromě Chebu k vidění ještě v Aši a Mikulášovicích.

Bismarck je opravdu monumentální rozhledna

Z dřevěné rozhledny kamenná

Chebská vyhlídková věž na Zelené hoře byla nejprve postavena jako dřevěná. V té době měla vyhlídkovou plošinu ve výšce 14 metrů. Od roku 1909 je věž kamenná. Generální oprava celé věže pak proběhla v roce 2005.

Popis rozhledny Bismarck

Kamenná rozhledna byla postavena z velkých žulových kvádrů. Výška věže je 34 metrů, přičemž její čtvercový půdorys má rozměry 6,7 × 6,7 metrů.

Na vyhlídkovou plošinu ve výšce 25 metrů vede 122 schodů, které jsou točité. V době od dubna do října je vyhlídková věž veřejnosti volně přístupná a to každý den od 9 do 17 hodin. O prázdninách je pak rozhledna otevřena do 19 hodin.

Vyhlídková věž může být uzavřena pouze v případě mimořádně špatných klimatických podmínek.

Dolní část rozhledny s vchodem

Výhled do kraje

Rozhledna nabízí úžasný výhled do širého kraje. Z kruhové vyhlídkové plošiny uvidíte krásný rozhled na malebné vršky Českého a Slavkovského lesa, Smrčin i Krušných hor.

Jak se k rozhledně Bismarck dostanete?

K rozhledně můžete dojet autem. Zaparkovat svůj vůz můžete u Sv. Anny, což je místo, které se nalézá zhruba 1,5 kilometrů pod vrcholem hory. K vyhlídkové věži vás pak dovede značená zelená značka. Ke sv. Anně se vozem dostanete, když z Chebu se dáte směrem na hraniční přechod Pomezí nad Ohří a za městem pojedete vlevo a dáte se směrem na sv. Annu.

Z vrcholu rozhledny je dobře vidět i na vodní nádrž Skalka

Občerstvení

Zahnat hlad a žízeň můžete v obci Pomezí nad Ohří, kde je příjemná restaurace U Přístavu. U Přístavu vaří denní menu. Dále si zde k pivu nebo kofole můžete dát bramboráčky se zelím, domácí utopence, nakládaný hermelín nebo zapečené toasty. V prostorách restaurace je místo pro 100 hostů. Součástí restaurace je ještě zadní terasa, kde se vejde celkem 40 hostů.

Krásná, kamenná historická rozhledna Bismarck

Rozhledna Bismarck závěrečné shrnutí

K rozhledně Bismarck není problém dojít ani z centra Chebu a je to opravdu krásná pěší procházka. Na rozhledně je opravdu znát, že je to jedna z nejstarších rozhleden a tak vás možná nepřekvapí, že vrcholová část změnila svůj tvar a byla značně zjednodušena. Každopádně je to krásná kamenná rozhledna a v okolí je spousta krásné přírody. Co víc si přát – výlet na rozhlednu Bismarck vám můžu osobně jenom doporučit!

Diskuze ke článku