Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rozhledna Velká Deštná – Skvělý tip na výlet

Rozhledna Velká Deštná se nachází nedaleko obce Deštné v okrese Rychnov nad Kněžnou v Královéhradeckém kraji. Je to hezká moderní rozhledna, která je skvělým cílem výletu!

Rozhledna Velká Deštná se představuje

Vyhlídková věž je nádherná stavba z ocele, která je obložená dřevem. Rozhledna je vysoká 19 metrů a má pětiúhelníkový půdorys. Opláštění rozhledny bylo provedeno modřínovými hranoly, které mají symbolizovat déšť ve větru.

Moderní rozhledna na hoře Velká Deštná

Historie rozhledny

Na vršku Velké Deštné byla v minulosti dřevěná rozhledna, která byla vysoká pouze 8 metrů. Byla postavena místními skauty a její tvar připomínal pyramidu. Rozhledna však neodolala rozmarům zdejšího horského počasí a v roce 2010 byla stržena a rozřezána na kousky.

O několik let později zde byla postavena zcela nová vyhlídková věž, která byla v roce 2019 otevřena široké veřejnosti.

K rozhledně je to opravdu krásný pěší výlet

Současný stav rozhledny Velká Deštná

Rozhledna je otevřena po celý rok a vstup na rozhlednu je zdarma. Rozhledna má celkem čtyři patra a v jednu dobu mohou rozhlednu z hlediska bezpečnosti navštívit třicet lidí.

Výhledy a panoramata

Z rozhledny je dechberoucí výhled na široké okolí Orlických hor. Uvidíte zde sousední Polsko, Rychnovsko, Bystřické hory, Králický Sněžník, Krkonoše a Ještěd. Ocelová vyhlídková věž na Velké Deštné v Orlických horách byla Klubem přátel rozhleden oceněna jako Nejkrásnější rozhledna roku 2019.

Rozhledna je opravdu velmi moderní, otevřena v roce 2019

Jak se na Velkou Deštnou dostanete?

Na Velkou Deštnou můžete jít pěšky nebo na kole. Hora, která je vysoká 1 116 metrů nad mořem, je přístupná z autobusových zastávek Deštná, Šerlich a Masarykova chata.

Nejpohodlnější turistická trasa vede ze Šerlichu a je označena červenou barvou. Náročnější stoupání pro změnu vede na nejvyšší vrchol Orlických hor z Bedřichovky či ze Zákoutí v Deštném. Odměnou za náročný výstup vám bude nádherný kruhový výhled z ochozu rozhledny.

Nádherný panoramatický výhled z vrcholu rozhledny Deštná

Hora Velká Deštná – nejvyšší vrchol Orlických hor

Nejvyšší vrchol Orlických hor Velká Deštná je situován pouhé tři kilometry od Deštné. V minulosti se hora jmenovala Sedmihradská hora.

Krajina Orlických hor je opravdu podmanivá

Občerstvení

Malé občerstvení najdete pod vrcholem hory při Jiráskově horské cestě. Je zde malý bufet, který je součástí skromné boudy horské služby. Zde se můžete posilnit horkým čajem, skvělou kávou, teplým svařákem, sušenkami a dalšími sladkostmi a pochutinami.

Bouda horské služby je otevřena po celý rok a dá se zde kdykoliv schovat před špatným počasím. V malém bufetu si rovněž můžete zakoupit turistickou známku nebo turistickou vizitku.

Mám rád zdejší krásné lesy, opravdu stojí za to

Zhruba půl kilometru pod vrcholem u zelené turistické cesty, která vás zavede až do Luisina Údolí, je malá studánka se skvělou pitnou vodou a překrásným výhledem do širého kraje.

Rozhledna Velká Deštná závěrečné shrnutí

Jedinečný výlet – výšlap na horu Velká Deštná na kterém trůní stejnojmenná rozhledna je opravdu krásná túra. Moderní rozhledna na vrcholu je opravdu velkou inspirací a pohled z ní je opravdu nádherný. Pokud zvolíte trasu z Šerlichu, tak tak není nikterat náročná, takže si jí může užít člověk v každém věku. Já osobně vám můžu návštěvu rozhledny Velká Deštná jenom doporučit!

Diskuze ke článku