Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Modřanský biograf – Průvodce i aktuální program

Modřanský biograf je pražské kino, které se nachází na ulici U Kina 44 v Praze Modřanech. Komorní kino na okraji Prahy nabízí skvělý filmový zážitek!

Dějiny modřanského biografu

Modřanské kino spatřilo světlo světa v roce 1919. V té době se jmenovalo „Bio Lido„, protože svůj domov mělo v prostorách Lidového domu.

K dalšímu přejmenování kina došlo za Protektorátu, kdy se kino jmenovalo Viktoria.

Po druhé světové válce pak dostalo název Vlast a v roce 1948 byl biograf přejmenován na kino Modřany.

Modřanský biograf má velmi stylové interiéry

Velké rekonstrukce kina

V roce 1950 prodělal biograf první velkou opravu, kdy byl celý interiér kina kompletně přestavěn.

V roce 1957 byl přestavěn na širokoúhlý formát cinemascope a kino v pražských Modřanech se tímto unikátním formátem mohlo pochlubit jako teprve druhé kino v Praze.

V letech 1969 až 1971 byl modřanský biograf rekonstruován do současné podoby.

Pohled na vstup do Modřanského biografu

Vývoj kina po roce 1990

Po sametové revoluci bylo v restituci kino navráceno rodině původního vlastníka. Chod a fungování kina však až do roku 1998 zajišťovala obec. Ve stejném roce se novým provozovatelem stala firma Broadway, která kino provozovala necelé tři roky.

Velká pohroma však přišla v roce 2002, kdy bylo kino při velké povodni zcela vytopeno. Většina zařízení kina byla úplně zničena.

Majitelka biografu Bohuslava Gregerová se však znovu rozhodla kino opravit a zprovoznit. Od roku 2005 je modřanský biograf v rukou Pražské umělecké společnosti.

Central park se nachází přímo před kinem Modřany

Program kina

Aktuální nabídku filmů hledejte na oficiálním webu biografu.

Současnost kina

Biograf je v současné době jedním z několika mála klasických kin na území Prahy. Stará sedadla s koženkovým potahem byla po velké povodni nenávratně zničena.

Nová sedadla byla pečlivě vybrána s ohledem na zachování atmosféry starého kina, přesto jsou pohodlná a komfortní.

Popis kina

Z původních 286 míst a 21 řad má modřanský biograf  200 pohodlných sedadel v patnácti řadách. Kino je rovněž vybaveno prostorovým zvukovým systémem Dolby Stereo SROV.

Do sálu si můžete vzít občerstvení, které lze zakoupit v restauraci kina. V útulné restaurací je vedle studeného bufetu i možnost objednat si vařené nebo grilované jídlo.

Modřanský biograf má skvělou atmosféru a je radost tady trávit čas

Pronájem kina

Biograf si rovněž můžete pronajmout pro narozeninové oslavy, vernisáž, valnou hromadu, třídní sraz, večírek či pracovní konferenci. K dispozici jsou zde prostory pro 250 osob.

Parkování a doprava

Parkování u kina je problematické, proto raději zvolte dopravu městkou hromadnou dopravou. Použít můžete tramvaj číslo 17 nebo autobus číslo 139 a 165.

Nejbližší autobusovou a tramvajovou zastávkou je zastávka Nádraží Modřany. Vedle autobusu a tramvaje můžete také použít vlaku číslo S8 a S88.

Modřanský biograf závěr

Osobně mám Modřanský biograf moc rád. Je to kino s více, než stoletou tradicí. Je to místo, kde doslova dýchá atmosféra. Vydat se sem na promítání je stále ještě zážitek, který velké multiplexy nabídnou nemohou. Přitom je to skvělé kino s dobrým obrazem, zvukem i občerstvením. Snad Modřanský biograf zůstane stálicí na mapě Prahy.

Diskuze ke článku