
Cestujete i jíte rádi? Tak své vášně spojte a užijte si úžasnou gurmánskou dovolenou. Poradíme vám, jak na to, a pozveme vás na dvě místa, která vám doslova zachutnají.
Vžijte se do role cizince u vás doma
Abyste si užili opravdovou labužnickou dovolenou, nesmíte spoléhat jen na to, že kuchyně ve vaší vysněné destinaci patří mezi ty vyhlášené. Ať už máte namířeno do Španělska, do Mexika, do Francie nebo kamkoliv jinam, všude se najdou jídla a restaurace, na které budete vzpomínat až do konce života, i ty, na které byste raději zapomněli hned po zaplacení. Je to vlastně stejné jako u nás. Svíčková vám také nechutná všude, že? Pokud tedy chcete vědět, jak v cizí zemi zažít ty nejintenzivnější gastronomické zážitky, zkuste si to nanečisto v klidu domova. Vžijte se do role cizince ve vašem městě a zkuste si poradit. Představte si, že jste koupili ty nejlevnější letenky z Prahy a teď si chcete, pokud možno také levně, opravdu pochutnat. Jak budete postupovat?
Hledejte recenze
To první, co vás v době internetu napadne, je najít si v on-line světě hodnocení restaurací. Recenze sem může přidávat vlastně každý. Díky tomu najdete jednoduché hvězdičkové hodnocení vlastně u každé restaurace. Ale pozor, počet hvězdiček rozhodně není to jediné, co by vás mělo zajímat. Piďte se také po tom, kolik lidí ji hodnotilo. Čím více, tím spíše se na toto hodnocení můžete spolehnout. Důležité také je, aby restaurace měla dobrá hodnocení zejména z poslední doby. Jak se tu vařilo před několika lety vás totiž až tak nezajímá. Pokud už se pro nějakou restauraci rozhodnete, určitě se vyplatí zkontrolovat, jestli se její hodnocení na Google, na sociálních sítích a případně na specializovaných webech příliš neliší. To by totiž ukazovalo na nějaké podfukaření s bodíky. A jak si máte být jistí, že se pak nepodfukaří i v kuchyni?
Pátrejte po šéfkuchařích
Právě kuchyně je totiž tím nejdůležitějším místem v každé restauraci, a vás by tak mohlo zajímat, kdo jí velí. Jídlo milují lidé po celém světě, a tak se z vyhlášených šéfkuchařů často stanou celebrity nebo veřejné známé osobnosti. Chcete-li si skutečně dopřát gurmánský zážitek, rovnou hledejte místa, kde pracují ti nejslavnější kuchaři. Samozřejmě se ale museli proslavit tím, že umí vařit, nikoli jen hezky mluvit do kamery.
Sledujte foodblogery
A jestli ještě někomu můžete věřit více než anonymním hodnotitelům, jsou to foodblogeři. Určitě ne každému, ovšem člověk, který má rád jídlo, velmi brzy pozná, kdo je pozér a kdo skutečně ví, o čem mluví nebo píše. Lokální foodblogeři vědí, kam zajít a jejich doporučení, kde se nejlépe najíte toho či onoho, si berte k srdci. Obzvlášť, pokud doporučují podnik, kde vaří vyhlášený šéfkuchař a na internetu má průměrné hodnocení 4,9 hvězdičky z pěti.
Francie jako ráj labužníků
Jak najít ty nejlepší restaurace tedy víme a teď ještě, kde je máte hledat. První doporučení je nasnadě. Potrapte internetový vyhledávač heslem Praha Paříž letenky a vydejte se do Mekky všech gurmánů, kterou proslavil nejen filmový Grand Restaurant pana Septima.
Francie je samozřejmě velkou zemí, kde se místní speciality liší region od regionu. Výlet do Bretaně by si neměl nechat ujít žádný milovník mořských plodů. K místním specialitám patří humři, krevety, slávky, hřebenatky, surmovky či ústřice. Trochu jinak se pak stoluje na jihu. V Provence si například nemůžete nechat ujít legendární polévku s tajemným názvem bujabéza. Pochází z Marseille a o její chuti nejvíce prozradí složení. Obsahuje totiž různé druhy vařených ryb, ale i korýšů a zeleniny. Dochucená je roztodivnými bylinkami a kořením, jako je česnek, pomerančová kůry, bobkový list, fenykl a šafrán. Kdo neochutnal, neuvěří.
Anglie jako země bez vlastní kuchyně?
A co takhle pojmout gurmánský výlet zároveň jako výzvu? Tak to si kupte letenky do Londýna, například na https://www.esky.cz/letenky/0/0/ci/lon/londyn. Jestli totiž existuje země, jejíž kulinářské poklady bývají nejvíce podceňovány, je to právě Spojené království a zejména Anglie. I Agatha Christie si z obvyklého jídelníčku obyvatel své země tropila žerty, když její slavný detektiv a velký gourmet Hercule Poirot mnohokrát ohrnoval nos nad tím, co mu bylo předkládáno.
I Anglie má ale své delikatesy. Ne, nemáme na mysli legendární fish ´n´ chips ani čaj o páté. Věřte ale tomu, že pravý anglický rostbíf je jen jeden. Anglické neuzené klobásky vyráběné z čerstvého masa vás určitě také překvapí. Prý jich tu mají na čtyři stovky druhů. A masové koláče byste také vynechat neměli.
Přesvědčili jsme vás o tom, že labužnický výlet můžete uspořádat takřka kamkoli? Stačí objednat letenky a vyrazit. Tak šťastnou cestu a dobrou chuť!